trešdiena, 2019. gada 19. jūnijs

Par ebreju alkātību



NOTEIKTI PRĀTĪGA ARGUMENTĀCIJA PAR EBREJU ALKĀTĪBU:
Aleksandrs Kiršteins
Saeima 13. jūnijā noraidīja partiju apvienības „Attīstībai/Par!“ (AP) rosinātā likumprojekta „Par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai par holokausta un komunistiskā totalitārā režīma laikā nelikumīgi atsavināto nekustamo īpašumu“ iekļaušanu darbakārtībā.
Lūk, ko teicu debatēs, aicinot neiekļaut šo likumprojektu dienaskārtībā:
„Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Man diemžēl jāiebilst pret šo apbrīnojami diletantisko un vēsturi neizprotošo priekšlikumu.Pirmkārt, ebrejiem tika izmaksātas kompensācijas jau Augstākās padomes laikā. Es pats piedalījos kā Ārlietu komisijas pārstāvis. Notika vienošanās ar toreizējo Ebreju kultūras biedrība, kuru tai laikā pārstāvēja Ruta Marjaša, arī Mavriks Vulfsons. Toreiz tika atdoti pietiekami daudz īpašumu, kas ir piederējuši organizācijām, – sākot ar ebreju slimnīcu, beidzot ar dažādām ēkām Daugavpilī un Liepājā. Tas ir pirmais punkts.
Otrs. Tika parakstīta vienošanās, ka valsts finansēs ebreju skolu, un ka pie Latvijas Universitātes par valsts līdzekļiem tiks atvērts Jūdaikas izpētes centrs.Tika atdota arī ēka, kur tagad atrodas Ebreju muzejs, kas nekad nav piederējis Ebreju biedrībai, jo nebija nokārtotas to īpašuma tiesības pirms kara, kur bija savā laikā teātris. Tika atdota vesela rinda īpašumu. Tātad tie ir meli, ka šie jautājumi netika nokārtoti.Iepriekšējās Saeimas laikā atkal tika atdota rinda īpašumu, un mani izbrīna, ka tad toreizējais Ārlietu komisijas priekšsēdētājs teica, ka ar to šis jautājums ir nokārtots, jo argumentācija bija tieši tāda pati: mūsu draugiem amerikāņiem ir jāparāda, un tā tālāk. Un pēkšņi izrādās, ka mēs neko neesam atdevuši. Tātad tie ir skaidri meli!
Trešais jautājums. Vai tad Vācija, būdama atbildīga par šo lietu, savā laikā jau nav samaksājusi kompensācijas Ebreju kopienai? Jeb ir? Cik reizes vienai etniskai grupai būtu jāmaksā kompensācijas?
Vēl kāds jautājums. Vienīgā etniskā grupa Latvijā, kurai ir atņemti īpašumi un nav samaksātas kompensācijas, ir vācbaltieši. Agrārās reformas laikā tika nacionalizēta zeme, atstājot līdz 50 hektāriem. Šeit, Saeimā, notika ļoti asas debates par to, lai īpašniekiem samaksātu par konfiscētajiem mežiem. Ar vienas balss pārākumu Saeima nobalsoja, ka šī kompensācija netiek maksāta.
Mūsu stenogrammās var izlasīt, ka uzstājās rakstnieks Kārlis Skalbe un teica tā: “Ja mēs kādam atņemam īpašumu pretēji Eiropā pieņemtai praksei un nesamaksājam, tad pienāks laiks, kad mums šo īpašumu atņems tieši tādā pašā veidā.” Šie Skalbes vārdi piepildījās.
Tātad atgriezīsimies pie vācbaltiešiem. Es nerunāju par 1939. gada repatriāciju, bet par privātīpašniekiem, kuri nav saņēmuši kompensāciju, kuri faktiski ir šo valsti uzcēluši kā tādu… es runāju par visu Livonijas kultūru – mūsu pilsētas, mūsu gramatikas pamati, dziesmu svētki, mūsu izglītības sistēma, kas tika iedibināta jau Livonijā un tika turpināta autonomajās Baltijas provincēs, ar īpašo pārvaldes kultūru, kas atšķīrās no Latgales, kura tajā laikā bija Vitebskas guberņā. Tātad šeit mēs uzskatām, ka, ja mēs slepkavojam cilvēkus 1905. gadā vai 1919. gadā, liekam viņus koncentrācijas nometnēs, dedzinām viņu īpašumu, piemēram, mācītājam Bīlenšteinam, kurš vāca latviešu tautasdziesmas, divreiz tika nodedzināta bibliotēka ar latviešu kultūras vērtībām. Tas skaitās… par to var dziedāt dziesmas dziesmusvētkos, un tā skaitās varonība, ja? Pret citu etnisko grupu tas saucās holokausts. Nu, uzlieciet brilles, Pavļuta kungs! Tādas, kas atšķir. Jūs jau neatšķiriet šīs lietas. Tātad, ja jūs gribiet kādam maksāt, tad sākam varbūt ar to etnisko grupu, kurai mēs neesam samaksājuši kompensācijas.Nākošais. Nu vai var atdot īpašumus tiem, kam viņi nekad nav piederējuši, pretēji Latvijas likumdošanai?Bieži tiek pieminēts Lietuvas piemērs. Viļņā bija vienota ebreju organizācija – kopiena, kurai Lietuva arī piešķīra un samaksāja tur kaut kādu kompensāciju. Latvijā šiem īpašumiem bija dažādi īpašnieki, savstarpēji naidīgi, sākot ar kreiso Bundu, dažādām marksistiskām organizācijām, ebreju arodbiedrībām, divām skolu sistēmām jidišā un ivritā. Un nevar atdot, piemēram, Latvijas cionista īpašumus, kuru komunisti izsūtīja, komunistam, kurš iebrauc no Baltkrievijas, nav pilsonis un vada tagad, teiksim, attiecīgo šo te kopienu organizāciju. Nu, tas taču ir kuriozs! Tas ir pretēji Latvijas Satversmei. Tātad mums vispirms ir jāmaina Satversme un jāpasaka, ka visas tautības ir vienlīdzīgas, bet dažas etniskās grupas ir vienlīdzīgākas par pārējām, kurā, piemēram… neietilpst vācbaltieši, kuriem īpašumi nav jākompensē…
Vajag drusciņ pašcieņu – izbeigt šo sunisko līšanu un mācīties no Polijas prezidenta Dudas, kurš pateica, ka amerikāņiem īpašumus atdod tikai īpašniekiem. Bezīpašnieku īpašumi pieder valstij, kur ietilpst visas etniskās grupas.Paldies. Aicinu noraidīt.“

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru